Ipomoea purpurea

Overig bloeiende planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ipomoea purpurea, ook bekend als de blauwe winde, is een klimplant met prachtige trechtervormige bloemen die variëren in kleur van lichtblauw tot paars. De plant heeft hartvormige bladeren en groeit snel in warme klimaten. Het is een populaire keuze voor het bedekken van hekken, muren en schuttingen in de tuin. Ipomoea purpurea trekt ook bestuivers zoals bijen en vlinders aan met zijn overvloedige nectar. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is vrij gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg ervoor dat hij voldoende licht en water krijgt en hij zal goed gedijen. Het is een sterke plant die weinig problemen veroorzaakt voor beginnende tuiniers.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te groeien en bloeien. Zet hem op een plek waar hij minstens 6 uur per dag direct zonlicht kan krijgen. Zorg ervoor dat hij niet te veel direct zonlicht krijgt om verbranding te voorkomen.

  De plant heeft wekelijks water nodig, zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant te nat staat, dit kan wortelrot veroorzaken. Geef de plant dus niet te vaak water.

  Deze plant houdt van de felle zon en heeft veel licht nodig om goed te groeien. Plaats de plant daarom op een zonnige plek in huis. Zorg er wel voor dat de plant niet te veel direct zonlicht krijgt, vooral in de middaguren.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18 en 27 graden Celsius. Het is belangrijk dat de plant op een warme en zonnige plek staat om goed te kunnen groeien en bloeien. Kamerplanten zoals deze hebben over het algemeen warmte nodig om optimaal te kunnen groeien.

  De plant bloeit meestal van juni tot en met september en de bloei kan enkele weken tot enkele maanden duren.

  Ja, als kamerplant draagt deze plant bij aan het zuiveren van de lucht in huis. Het helpt bij het verwijderen van schadelijke stoffen en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het is een goede keuze voor het creëren van een gezonder binnenklimaat.

  Ja, deze plant gedijt het beste op een locatie waar de temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius ligt. Dit zorgt voor optimale groei-omstandigheden en bevordert een gezonde ontwikkeling van de plant. Het is belangrijk om deze temperatuur range aan te houden om de plant gelukkig en gezond te houden.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om regelmatig dode of beschadigde bladeren en stengels te verwijderen. Snoei ook regelmatig om de groei te bevorderen en de plant in vorm te houden. Gebruik scherpe en schone snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef regelmatig water aan de plant en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Vermijd dat de wortels in water blijven staan om wortelrot te voorkomen. Geef in de winter minder water dan in de zomer.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met veel voedingsstoffen. Gebruik bij voorkeur een mix van potgrond en perliet of vermiculiet voor een optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar voorkom dat de plant met zijn wortels in het water staat.

  Ipomoea purpurea gedijt het best in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem licht vochtig blijft, maar niet te nat. Het regelmatig controleren van de bodemkwaliteit en het toevoegen van meststof kan helpen om de plant gezond te houden.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en dat de plant voldoende zonlicht ontvangt. Gebruik eens in de paar maanden meststof om de groei te stimuleren.

  Om de plant schoon te maken, kan je het stof voorzichtig afvegen met een zachte vochtige doek. Vergeet niet om regelmatig de bladeren te controleren op eventuele plagen. Op deze manier blijft de plant gezond en mooi.

  De plant heeft veel licht nodig en moet op een plek staan waar het minstens 6 uur per dag direct zonlicht ontvangt. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien zodat alle delen gelijkmatig belicht worden. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht bij een raam staat waar de zon de bladeren kan verbranden.

  Ipomoea purpurea gedijt het beste bij een gemiddelde kamertemperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en extreme temperatuurschommelingen. Houd de plant ook uit de buurt van koude en droge luchtstromen, zoals die van airconditioning of radiatoren.

  De luchtvochtigheid voor deze plant moet gemiddeld zijn, niet te droog en niet te vochtig. Zorg voor een luchtvochtigheid van ongeveer 50-60% in de ruimte waar de plant staat. Een te droge lucht kan leiden tot uitdroging van de bladeren, terwijl een te vochtige lucht kan leiden tot schimmelgroei.

  Ipomoea purpurea groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Gebruik een uitgebalanceerde meststof voor kamerplanten. Bemest de plant tijdens het groeiseizoen (voorjaar en zomer) om de bloei te stimuleren. Geef de plant geen mest in de herfst en winter.

 • Omschrijving

  Ipomoea purpurea, ook bekend als de blauwe winde, is een klimplant met prachtige trechtervormige bloemen die variëren in kleur van lichtblauw tot paars. De plant heeft hartvormige bladeren en groeit snel in warme klimaten. Het is een populaire keuze voor het bedekken van hekken, muren en schuttingen in de tuin. Ipomoea purpurea trekt ook bestuivers zoals bijen en vlinders aan met zijn overvloedige nectar. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.