Jasminum officinale

Jasminum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Jasminum officinale, ook bekend als de gewone jasmijn, is een klimplant met geurige witte bloemen. De bladeren zijn donkergroen en ovaal van vorm. De plant kan tot wel 10 meter hoog klimmen en heeft sterke, houtachtige stengels. De bloemen bloeien in de zomermaanden en verspreiden een heerlijke, zoete geur. Jasminum officinale is geliefd om zijn mooie bloemen en subtiele geur en wordt vaak gebruikt in parfums en aromatherapie.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Jasminum officinale is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en een zonnige standplaats. Snoei indien nodig om de plant gezond te houden.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te groeien. Plaats de plant daarom op een zonnige plek in huis. Zorg er wel voor dat de plant niet direct in de felle zon staat om verbranding te voorkomen.

  De "Jasminum officinale" plant heeft ongeveer 1 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig blijft, maar niet drassig. In de winter kan de plant met minder water toe.

  De plant houdt van een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Zorg voor een plek met indirect zonlicht of halfschaduw. Te veel felle zon kan schade veroorzaken aan de bladeren.

  De plant houdt van warmte en heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats met veel daglicht. Temperaturen tussen de 18-25 graden Celsius zijn ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de plant op een beschutte plek te zetten en tocht te vermijden.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni tot september. De bloei kan duren van enkele weken tot zelfs maanden, afhankelijk van de omstandigheden waarin de plant groeit.

  Ja, de plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en kan helpen bij het zuiveren van de lucht in uw huis. Het heeft de mogelijkheid om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren en zo voor een schonere en gezondere leefomgeving te zorgen. Het is daarom een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een plant die de luchtkwaliteit in hun huis kan verbeteren.

  Ja, deze plant staat graag op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zorgt voor een ideale groeiomgeving en bloei van de plant. Plaats de plant niet op een te koude of te warme plek.

 • Deze plant kan het beste worden gesnoeid in het voorjaar na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip lange scheuten terug tot op enkele knoppen. Wees voorzichtig met snoeien, omdat de bloemen worden gevormd op de scheuten van het voorgaande jaar.

  Geef de plant regelmatig water en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Vermijd echter dat de plant met zijn wortels in het water staat, dit kan wortelrot veroorzaken. Geef in de wintermaanden iets minder water dan in de zomer.

  Voor een jasmijnplant is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed draineert en rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft en geef regelmatig meststoffen tijdens het groeiseizoen. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal voor bloeiende kamerplanten.

  Jasmijn heeft een voorkeur voor goed doorlatende, lichtzure grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten doorweekt raken. Een goede bodemkwaliteit zal de plant helpen om gezond te groeien en bloeien.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en regelmatig water krijgt, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Snoei dode of beschadigde takken regelmatig af en voeg af en toe meststoffen toe om de groei te bevorderen.

  De plant moet regelmatig stofvrij gemaakt worden met een vochtige doek. Verwijder dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, enkel water is voldoende.

  De plant dient op een lichte standplaats te staan met indirect zonlicht. Zorg ervoor dat de plant niet te veel direct zonlicht krijgt om verbranding te voorkomen. Een plekje voor een raam op het oosten of westen is ideaal voor deze plant.

  De plant gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan koude tocht of extreme hitte. Plaats de plant op een warme en lichte plek in huis.

  Jasmijn houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus regelmatig besproeien wordt aanbevolen. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt van de plant om de luchtvochtigheid op peil te houden. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht bij een verwarmingselement staat om uitdroging te voorkomen.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is licht zuur tot neutraal. Het is belangrijk dat de pH-waarde tussen de 6 en 7 ligt. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is en voeg indien nodig organisch materiaal toe.

  Kamerplanten hebben regelmatige bemesting nodig tijdens het groeiseizoen, van de lente tot de herfst. Gebruik een uitgebalanceerde meststof met een hoger fosforgehalte om de bloemproductie te stimuleren. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt na bemesting om verbranding van de wortels te voorkomen.

 • Omschrijving

  Jasminum officinale, ook bekend als de gewone jasmijn, is een klimplant met geurige witte bloemen. De bladeren zijn donkergroen en ovaal van vorm. De plant kan tot wel 10 meter hoog klimmen en heeft sterke, houtachtige stengels. De bloemen bloeien in de zomermaanden en verspreiden een heerlijke, zoete geur. Jasminum officinale is geliefd om zijn mooie bloemen en subtiele geur en wordt vaak gebruikt in parfums en aromatherapie.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.