Microlepia speluncae

Overig varens

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Microlepia speluncae, ook wel bekend als de Doringkrulvaren, is een prachtige varensoort met sierlijke, diep ingesneden bladeren. De bladeren zijn donkergroen van kleur en kunnen een lengte bereiken van ongeveer 60 cm. Deze varen groeit het beste in vochtige, schaduwrijke omgevingen en gedijt goed in de buurt van waterbronnen. Microlepia speluncae is een populaire keuze voor inheemse tuinen vanwege zijn aantrekkelijke verschijning en makkelijke verzorging. Het is een langzaam groeiende plant die een tropische sfeer kan toevoegen aan elke tuin of binnenshuis ruimte.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en kan gedijen in verschillende omgevingen binnen. Hij heeft regelmatig water en indirect zonlicht nodig om te groeien. Verder heeft hij af en toe bemesting nodig om gezond te blijven.

  Ja, deze plant heeft veel licht nodig om goed te groeien. Plaats de plant op een plek met indirect zonlicht voor optimale groei. Zorg ervoor dat de plant regelmatig wordt blootgesteld aan natuurlijk licht.

  De plant heeft ongeveer één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg ervoor dat de bovenste laag van de grond droog is voordat je opnieuw water geeft.

  Microlepia speluncae houdt van een lichte standplaats met indirect zonlicht. Het verdraagt geen felle zonnestralen. Plaats de plant dus niet direct voor een raam op het zuiden.

  Ja, deze plant houdt van warmte en heeft een ideale temperatuur tussen de 18-24 graden Celsius. Plaats de plant op een warme plek met indirect zonlicht voor optimale groei en gezondheid. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan koude tocht.

  In de maanden juni tot september bloeit deze plant. De bloeiperiode kan enkele weken duren.

  Ja, de plant Microlepia speluncae is luchtzuiverend. Het kan helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis door schadelijke stoffen te filteren en om te zetten in zuurstof. Het is een goede keuze voor in huis om de lucht te zuiveren.

  Ja, de plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zorgt voor een optimale groei en gezondheid van de plant. Het is belangrijk om de temperatuur consistent te houden om stress te voorkomen.

 • Je kunt de dode of beschadigde bladeren van deze plant voorzichtig verwijderen met een scherpe snoeischaar. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de plant gezond en in vorm te houden. Zorg ervoor dat je niet te veel bladeren tegelijk verwijdert om de groei van de plant niet te verstoren.

  Geef deze plant regelmatig water en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Laat de grond echter niet te drassig worden, omdat dit de wortels kan beschadigen. Het is aan te raden om de plant in de ochtend water te geven, zodat de bladeren de hele dag de tijd hebben om op te drogen.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig wordt gehouden, maar vermijd dat de wortels constant in het water staan. Gebruik een potgrond die speciaal geschikt is voor kamerplanten.

  De plant gedijt het best in een goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de grond door regelmatig te bemesten. De bodem mag niet te nat zijn om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig en moet op een lichte plek staan, maar niet in direct zonlicht. Af en toe bemesten zorgt voor een gezonde groei. Verwijder dode bladeren regelmatig om de plant er mooi uit te laten zien.

  Om de plant schoon te maken, kun je het stof van de bladeren afvegen met een zachte doek of een vochtige spons. Je kunt ook de bladeren voorzichtig afspoelen onder lauw water. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen, omdat dit de plant kan beschadigen.

  De plant heeft veel indirect licht nodig en kan ook wat direct zonlicht verdragen. Plaats de plant niet in volle zon, maar ook niet in de schaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tocht en koude temperaturen te houden. Zorg voor een constante en warme omgeving om de groei en gezondheid te bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste bij een hoge luchtvochtigheid, idealiter tussen de 60-80%. Het is daarom belangrijk om regelmatig te besproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken om de omgeving vochtig te houden. Houd de luchtvochtigheid goed in de gaten om de gezondheid van de plant te ondersteunen.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor Kamerplanten ligt tussen pH 6 en 7. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een goede zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Deze plant heeft regelmatige bemesting nodig tijdens het groeiseizoen, van lente tot herfst. Gebruik een algemene vloeibare meststof voor kamerplanten en volg de aanbevolen dosering op de verpakking om overbemesting te voorkomen. Stop met bemesten in de winter wanneer de groei vertraagt.

 • Omschrijving

  Microlepia speluncae, ook wel bekend als de Doringkrulvaren, is een prachtige varensoort met sierlijke, diep ingesneden bladeren. De bladeren zijn donkergroen van kleur en kunnen een lengte bereiken van ongeveer 60 cm. Deze varen groeit het beste in vochtige, schaduwrijke omgevingen en gedijt goed in de buurt van waterbronnen. Microlepia speluncae is een populaire keuze voor inheemse tuinen vanwege zijn aantrekkelijke verschijning en makkelijke verzorging. Het is een langzaam groeiende plant die een tropische sfeer kan toevoegen aan elke tuin of binnenshuis ruimte.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.