Nerium oleander

Nerium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Nerium oleander, ook wel bekend als oleander, is een prachtige maar giftige groenblijvende struik of kleine boom met glanzende, smalle bladeren. De plant produceert grote clusters van bloemen in diverse kleuren zoals wit, roze, rood en paars, die een heerlijke geur verspreiden. Oleanders zijn geliefd vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en langdurige bloei tijdens de zomermaanden. De plant gedijt goed in warme klimaten en vereist goed doorlatende grond en volle zon om goed te groeien. Vanwege de giftigheid van alle delen van de plant, is het belangrijk om voorzichtigheid te betrachten bij het verzorgen en hanteren van Nerium oleander.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn bloemen en het feit dat hij wintergroen is.

  De plant is niet winterhard en kan niet tegen vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter binnen te zetten of te beschermen tegen kou.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende weersomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden.

  De plant heeft ruimte nodig om te kunnen groeien en zich uit te breiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant en geef hem genoeg ruimte om te gedijen.

  Nee, de Nerium oleander groeit het beste in de volle zon en heeft minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk langzaam groeien en minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige locatie te plaatsen voor een optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomers. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Ongeveer 1-2 keer per week water geven is voldoende.

  Ja, deze plant is vlinderlokkend maar niet bijenlokkend. Het trekt voornamelijk vlinders aan vanwege de nectar die het produceert. Het is niet geschikt voor bijen vanwege de giftige eigenschappen van de plant.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De bloemen vormen voedselbronnen voor verschillende insecten. Het blad biedt schuilplaatsen voor kleine dieren.

  De plant bloeit in de maanden juni tot en met september. De bloei kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden. Het is een populaire tuinplant vanwege de langdurige en kleurrijke bloei.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft het liefst een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes om de groei te ondersteunen. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden.

  Nee, de plant is giftig bij inname en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het wordt sterk afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen. Het kan dus helpen bij het dempen van geluid in de omgeving.

 • De Tuinplant moet in het voorjaar gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en verzorg regelmatig voor een gezonde groei. Wees voorzichtig, aangezien alle delen van de plant giftig zijn voor mens en dier.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant doet het goed in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Gebruik bij voorkeur een speciale potgrond voor bloeiende planten.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats en heeft een goed doorlatende grond nodig. Het is belangrijk dat de plant beschermd wordt tegen sterke wind en vorst. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien.

  In de winter is het raadzaam om de plant te beschermen tegen vorst door hem in te pakken met bijvoorbeeld jute of bubbeltjesplastic. Plaats de plant op een beschutte plek en geef hem in het najaar nog een extra laag mulch ter bescherming. Let op dat de grond niet te nat blijft, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken regelmatig af en mest de plant één keer per jaar in het voorjaar.

  Voor Tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar en zomer regelmatig meststoffen te geven, bijvoorbeeld met een algemene meststof met een hoog kaliumgehalte. Gebruik organische meststoffen voor een gezonde groei en bloei. Let op: overbemesting kan leiden tot schade aan de plant.

  Het toepassen van een mulchlaag rondom de plant kan helpen bij het vasthouden van vocht en het tegenhouden van onkruid. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, stro of schors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt gelegd om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een goede zuurgraad bevordert de gezondheid en groei van de plant.

  De plant is gevoelig voor bladluizen, spint en schimmel. Om deze plagen te bestrijden, kan je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen inzetten, of biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Regelmatige controle en preventieve maatregelen helpen ook om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Nerium oleander, ook wel bekend als oleander, is een prachtige maar giftige groenblijvende struik of kleine boom met glanzende, smalle bladeren. De plant produceert grote clusters van bloemen in diverse kleuren zoals wit, roze, rood en paars, die een heerlijke geur verspreiden. Oleanders zijn geliefd vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en langdurige bloei tijdens de zomermaanden. De plant gedijt goed in warme klimaten en vereist goed doorlatende grond en volle zon om goed te groeien. Vanwege de giftigheid van alle delen van de plant, is het belangrijk om voorzichtigheid te betrachten bij het verzorgen en hanteren van Nerium oleander.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.