Opuntia

Overig cactus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Opuntia is een sappige en stekelige plant die behoort tot de cactusfamilie. Deze plant staat bekend om zijn platte, ovale bladkussens die zich ontwikkelen tot schijfvormige stengelsegmenten. De Opuntia produceert prachtige bloemen in diverse kleuren, waaronder geel, oranje en rood. Deze plant kan zowel binnen als buiten groeien en gedijt goed in droge en warme omstandigheden. De Opuntia staat ook bekend om zijn eetbare vruchten, genaamd schijfcactussen of vijgcactussen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft slechts af en toe water nodig. Het is belangrijk om de plant op een zonnige plek te plaatsen en regelmatig te controleren op ongedierte.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te groeien. Zet de plant bijvoorbeeld in de buurt van een raam op het zuiden voor voldoende licht. Het is belangrijk dat de plant dagelijks minstens 4 uur direct zonlicht krijgt.

  Kamerplanten zoals Opuntia hebben niet veel water nodig en kunnen eens in de 2 tot 4 weken bewaterd worden, afhankelijk van de omgevingscondities. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten goed te laten opdrogen. Overbewatering kan leiden tot wortelrot.

  De plant houdt van de felle zon en kan direct zonlicht verdragen. Het is belangrijk om hem op een zonnige plek te plaatsen om hem gezond te houden. Vergeet niet om af en toe te draaien zodat alle kanten van de plant evenveel zonlicht ontvangen.

  Ja, Opuntia houdt van warmte en gedijt het best bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een warme en zonnige plek te plaatsen om gezond te blijven. Het vermijden van tocht en plotselinge temperatuurveranderingen is ook belangrijk voor zijn welzijn.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei tot en met september. De bloei kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de specifieke soort.

  Ja, de Opuntia heeft de capaciteit om de lucht in huis te zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen en om te zetten in zuurstof. Het is daarom een plant die zorgt voor schonere lucht in uw woonruimte.

  Ja, de plant groeit het best op een plek met een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Temperaturen buiten deze range kunnen de groei en gezondheid van de plant beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om de plant op een geschikte locatie te plaatsen om optimale groei te bevorderen.

 • Snoei dode, beschadigde of te lange takken in het voorjaar met behulp van snoeischaar of handschoenen. Snijd de takken vlak boven een 'oortje' af om nieuwe groei te stimuleren. Pas op voor de stekels tijdens het snoeien.

  De plant heeft matig water nodig, geef water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Laat de wortels niet te lang in water staan om wortelrot te voorkomen. Het is beter om te weinig water te geven dan te veel.

  Voor de Opuntia is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Een mengsel van cactus- en vetplantengrond is ideaal voor deze plant.

  Opuntia gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een lichte structuur. Het is belangrijk dat de bodemkwaliteit goed is en geen water vasthoudt, om wortelrot te voorkomen. Het gebruik van een cactus- of vetplantenmix is ideaal voor deze plant.

  Opuntia heeft weinig water nodig en gedijt goed in een zonnige locatie. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en vermijd overmatig water geven. Het is belangrijk om regelmatig de stekels te controleren en de oude stengels te snoeien om de plant gezond te houden.

  Om de plant schoon te maken, kun je voorzichtig stof van de bladeren verwijderen met een zachte borstel. Gebruik lauw water om eventueel vuil van de bladeren af te spoelen. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, omdat dit de plant kan beschadigen.

  Opuntia planten hebben veel direct zonlicht nodig en doen het goed in een zonnige plek in huis. Zorg ervoor dat de plant minstens 6 uur zonlicht per dag krijgt. Vermijd te felle middagzon om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 10 graden Celsius, omdat dit schade kan veroorzaken. Houd de plant weg van tocht en plotselinge temperatuurwisselingen.

  De luchtvochtigheid voor kamerplanten zoals Opuntia moet gematigd zijn, met een ideale luchtvochtigheidsgraad tussen de 40% en 60%. Het is belangrijk om de plant regelmatig te sproeien met water om de luchtvochtigheid op peil te houden. Vermijd echter een te hoge luchtvochtigheid, wat schimmelgroei kan bevorderen.

  De Opuntia gedijt het beste in grond met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen 6.0 en 7.5 is ideaal voor deze kamerplant. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen met geschikte voedingsstoffen.

  Opuntia heeft weinig voeding nodig en kan goed gedijen op arme grond. Het is aan te raden om in de lente en zomer maandelijks een keer meststof te geven. Gebruik een meststof met een lage stikstofwaarde om te voorkomen dat de plant te snel groeit.

 • Omschrijving

  De Opuntia is een sappige en stekelige plant die behoort tot de cactusfamilie. Deze plant staat bekend om zijn platte, ovale bladkussens die zich ontwikkelen tot schijfvormige stengelsegmenten. De Opuntia produceert prachtige bloemen in diverse kleuren, waaronder geel, oranje en rood. Deze plant kan zowel binnen als buiten groeien en gedijt goed in droge en warme omstandigheden. De Opuntia staat ook bekend om zijn eetbare vruchten, genaamd schijfcactussen of vijgcactussen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.