Platycerium

Platycerium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Platycerium is een opvallende plant met unieke bladvormen, die lijken op het gewei van een hert of eland. Deze plant behoort tot de varenfamilie en groeit het beste op vochtige plekken met indirect licht. Het blad van de Platycerium kan dienen als wateropslagplaats, waardoor de plant relatief weinig water nodig heeft. Het is een epifytische plant, wat betekent dat hij op andere planten groeit zonder de grond te raken. Platycerium is geliefd vanwege zijn exotische uitstraling en wordt vaak als decoratieve plant in huis of kantoor gebruikt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant is relatief makkelijk in onderhoud en vereist een lichte standplaats en regelmatig water geven. Het is belangrijk om de bladeren regelmatig te besproeien en af en toe te bemesten. Over het algemeen is deze plant geschikt voor beginners in de plantenverzorging.

  Ja, de plant heeft veel indirect licht nodig om goed te groeien. Plaats de plant op een plek met helder, maar niet direct zonlicht. Te weinig licht kan leiden tot problemen zoals langzame groei en het uitblijven van bloemen.

  Deze plant moet één keer per week water krijgen. Zorg ervoor dat de grond goed opdroogt tussen de gietbeurten om wortelrot te voorkomen. Geef in de winter minder water dan in de zomer.

  De plant houdt niet van direct zonlicht, het is beter om hem op een plek te zetten waar hij indirect licht ontvangt. Felle zon kan de bladeren verbranden en schade aanrichten. Het is dus beter om de plant te beschermen tegen te veel zonlicht.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan sterke temperatuurschommelingen. Zorg daarom voor een warme en stabiele omgeving voor optimale groei.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juli en augustus en de bloei kan enkele weken tot maanden duren.

  Ja, de Platycerium staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en helpt bij het zuiveren van de lucht in huis. Het is daarom een goede keuze voor binnenshuis om de luchtkwaliteit te verbeteren. Planten in het algemeen zorgen voor een gezondere leefomgeving door de lucht te zuiveren.

  Ja, de plant staat het liefst op een plek met een constante temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Temperaturen buiten dit bereik kunnen negatieve gevolgen hebben voor de plant en de groei belemmeren. Het is daarom belangrijk om de plant op een geschikte locatie te plaatsen waar deze temperatuur wordt behouden.

 • Om de bladeren gezond te houden, is het aan te raden om eventuele oude en bruine bladeren af te knippen. Te lange bladeren kunnen ook afgeknipt worden om de esthetiek van de plant te behouden. Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaar gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de wortels constant nat blijven. Geef de plant water via de bladeren en laat de potgrond niet uitdrogen. In de zomerperiode kan de plant wat meer water nodig hebben dan in de winter.

  Voor de plant is het belangrijk om gebruik te maken van een speciale potgrond voor varens of epifyten. Deze potgrond moet goed doorlatend zijn en rijk zijn aan voedingsstoffen. Het is aan te raden om regelmatig de potgrond te vervangen om de gezondheid van de plant te behouden.

  Deze plant gedijt het beste in een goed doorlatende potgrond vermengd met grof zand of kokosvezel. De bodem moet vochtig gehouden worden, maar niet te nat. Het is aan te raden om tijdens het groeiseizoen regelmatig bij te mesten met een vloeibare plantenmest.

  De plant heeft weinig water nodig, eenmaal per week is voldoende. Het is belangrijk om de bladeren regelmatig te besproeien en de plant af en toe te bemesten. Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht.

  . Het is belangrijk om de bladeren van de plant regelmatig af te stoffen met een zachte borstel of een vochtige doek. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Het is aan te raden om de plant af en toe onder de douche te zetten om stof en vuil te verwijderen.

  De Platycerium plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien en gedijt het beste bij helder, indirect zonlicht. Zet de plant dus het liefst op een plek waar het voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien zodat alle delen gelijkmatig belicht worden.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en extreme temperaturen. Een constante temperatuur is ideaal voor de groei en gezondheid van de plant.

  De plant heeft een hoge luchtvochtigheid nodig om goed te kunnen groeien. Het is aan te raden om regelmatig te sproeien om de luchtvochtigheid op peil te houden. Een luchtbevochtiger kan ook helpen bij het creëren van de juiste omgeving voor de plant.

  Deze plant groeit het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met geschikte meststoffen. Een te hoge of te lage pH-waarde kan de groei en gezondheid van de plant beïnvloeden.

  Voor deze plant is het aan te raden om regelmatig in het groeiseizoen (voorjaar en zomer) te bemesten met een algemene kamerplantenmest. Gebruik hiervoor een halve dosis en meng dit in het water waarmee je de plant water geeft. Overbemesting kan de plant beschadigen, dus het is belangrijk om de dosering goed in de gaten te houden.

 • Omschrijving

  Platycerium is een opvallende plant met unieke bladvormen, die lijken op het gewei van een hert of eland. Deze plant behoort tot de varenfamilie en groeit het beste op vochtige plekken met indirect licht. Het blad van de Platycerium kan dienen als wateropslagplaats, waardoor de plant relatief weinig water nodig heeft. Het is een epifytische plant, wat betekent dat hij op andere planten groeit zonder de grond te raken. Platycerium is geliefd vanwege zijn exotische uitstraling en wordt vaak als decoratieve plant in huis of kantoor gebruikt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.