Primula

Primula overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Primula, ook wel bekend als sleutelbloem, is een vrolijke en kleurrijke plant die voornamelijk in het voorjaar bloeit. De bloemen van de Primula komen in verschillende kleuren voor, zoals geel, roze, paars en rood. Deze plant groeit het beste op een plek met halfschaduw en vochtige, goed doorlatende grond. Primula's zijn geliefd om hun compacte groeiwijze en zijn ideaal voor in borders, rotstuinen of potten op het terras. Door regelmatig dood bloemknoppen te verwijderen, kan de Primula langer bloeien en de plant gezond houden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De Primula is een makkelijke plant in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zorg voor voldoende licht en geef regelmatig water, maar vermijd dat de wortels te nat worden. De plant gedijt goed bij een gematigde temperatuur in huis.

  Ja, de Primula heeft veel licht nodig om goed te groeien en bloeien. Plaats de plant op een plek waar hij minstens 6 uur per dag indirect zonlicht krijgt. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  De plant heeft gemiddeld twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Geef de plant alleen water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

  De Primula houdt niet van felle zon en staat het liefst op een plek met indirect licht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen. Plaats de Primula daarom op een plek met helder, maar diffuus licht.

  De Primula houdt van een koele en vochtige omgeving en gedijt goed bij temperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius. Te warme temperaturen kunnen leiden tot verwelking en uitdroging van de plant. Het is daarom belangrijk om de Primula op een koele en lichte plek te plaatsen met voldoende luchtvochtigheid.

  Primula bloeit meestal van januari tot en met mei en de bloeiperiode kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, Primula's zijn luchtzuiverende planten en kunnen helpen bij het zuiveren van de lucht binnenshuis. Ze absorberen gifstoffen en produceren zuurstof, waardoor ze de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. Het regelmatig verzorgen en onderhouden van de plant kan bijdragen aan een gezonder binnenklimaat.

  Ja, deze plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden om optimaal te kunnen groeien en bloeien. Plaats de plant daarom op een locatie waar deze temperaturen worden gehandhaafd.

 • Primula's hoeven niet gesnoeid te worden, behalve om dode bladeren of bloemen te verwijderen. Doorgaans hebben ze geen specifieke snoeiverzorging nodig. Ze kunnen af en toe wel getopt worden om de groei te bevorderen.

  Primula's hebben regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Geef water aan de zijkant van de pot en niet direct op de bladeren om schimmel te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft en laat deze niet uitdrogen tussen de gietbeurten.

  Potgrond geschikt voor kamerplanten is ideaal voor de Primula. Het moet goed doorlatend zijn en voedingsstoffen bevatten. Zorg voor een licht vochtige grond en voed de plant regelmatig tijdens het groeiseizoen.

  Primula gedijen het beste in een goed doorlatende en vochtige bodem. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een licht zure pH-waarde heeft. Vermijd te droge of te natte grond, dit kan de groei van de plant belemmeren.

  Zet de plant op een lichte standplaats, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Gebruik regelmatig plantenvoeding voor bloeiende planten tijdens de groeiperiode.

  Om de plant schoon te maken, kan je de bladeren voorzichtig afstoffen met een zachte doek of een borsteltje. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen, deze kunnen de bladeren beschadigen. Geef de plant regelmatig een lauwwarme douche om stof en eventuele beestjes te verwijderen.

  Primula heeft veel licht nodig om goed te groeien en bloeien, zet de plant daarom op een plek met voldoende natuurlijk licht. Vermijd direct zonlicht, vooral in de middag, om bladverbranding te voorkomen. Als het niet mogelijk is om voldoende natuurlijk licht te voorzien, kan de plant ook gedijen onder kunstlicht van een groeilamp.

  De Primula gedijt het beste bij een constante kamertemperatuur tussen de 15 en 20 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen. Een te hoge of te lage temperatuur kan de groei van de plant belemmeren.

  Een hoge luchtvochtigheid is gunstig voor deze plant. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid rond de plant op peil te houden door regelmatig te sproeien met water. Dit zal helpen om de plant gezond te houden en uitdroging te voorkomen.

  De Primula gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Een bodemtest kan helpen om de exacte zuurgraad van de bodem te achterhalen.

  Voor kamerplanten zoals Primula is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, meestal vanaf het voorjaar tot het najaar. Gebruik een evenwichtige meststof speciaal voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen.

 • Omschrijving

  Primula, ook wel bekend als sleutelbloem, is een vrolijke en kleurrijke plant die voornamelijk in het voorjaar bloeit. De bloemen van de Primula komen in verschillende kleuren voor, zoals geel, roze, paars en rood. Deze plant groeit het beste op een plek met halfschaduw en vochtige, goed doorlatende grond. Primula's zijn geliefd om hun compacte groeiwijze en zijn ideaal voor in borders, rotstuinen of potten op het terras. Door regelmatig dood bloemknoppen te verwijderen, kan de Primula langer bloeien en de plant gezond houden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.