Pteris

Pteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pteris is een geslacht van varens die bekend staat om zijn elegante en decoratieve bladeren. De plant heeft meestal lange, gevederde bladeren die enigszins lijken op veren. Pteris gedijt goed in vochtige en warme omgevingen en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. Het is een populaire keuze voor kamerplanten vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen. Pteris planten vereisen regelmatig water geven en gedijen het beste bij indirect zonlicht.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en een lichte standplaats zonder direct zonlicht. Het is belangrijk om de bladeren af en toe schoon te maken om de plant gezond te houden.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te groeien en gezond te blijven. Plaats de plant op een plek met indirect zonlicht voor de beste resultaten. Te weinig licht kan leiden tot bleke bladeren en een slechte groei.

  Om gezond te blijven heeft deze plant minstens 1 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt. In de winter kan de frequentie van water geven verminderd worden.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en kan het beste op een plek staan met indirect zonlicht. Felle zon kan de bladeren beschadigen en verkleuren. Het is daarom beter om de plant te beschermen tegen de felle zon.

  Ja, Pteris houdt van warmte en gedijt het beste bij een constante temperatuur tussen 18-24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en plotselinge temperatuurschommelingen. Het regelmatig besproeien van de bladeren zorgt ervoor dat de plant niet uitdroogt in warme omstandigheden.

  Kamerplanten van het geslacht Pteris bloeien meestal niet en bloeiperiode kan variëren. In plaats daarvan produceren ze sporen voor voortplanting. Bloei is meestal niet zichtbaar en kan optreden gedurende verschillende maanden van het jaar.

  Ja, de plant is luchtzuiverend. Het helpt verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren en zuurstof te produceren. Het is daarom een goede keuze voor in huis.

  Ja, de plant houdt van een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt voor een ideale groeiomgeving voor de plant. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden om zijn gezondheid te behouden.

 • Je kunt de plant regelmatig snoeien om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde bladeren met een scherpe schaar of snoeischaar. Snoei in het voorjaar of zomer voor optimale groei.

  Geef de plant regelmatig water zodat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Besproei de bladeren af en toe met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Geef in de wintermaanden wat minder water dan in de zomer.

  Kies een goed doorlatende potgrond voor deze plant. Vermijd zware grondsoorten en zorg voor voldoende luchtcirculatie in de wortels. Gebruik eventueel een mix van potgrond en orchideeëngrond voor een optimale groei.

  De plant heeft een lichte en goed doorlatende grond nodig, zoals een mengsel van potgrond en grof zand. Zorg ervoor dat de grond vochtig wordt gehouden, maar niet te drassig. Bemesting met organische meststoffen in het groeiseizoen zal de plant helpen gedijen.

  De plant heeft baat bij regelmatig water geven, maar zorg ervoor dat de grond niet te vochtig wordt. Plaats de plant op een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Af en toe de bladeren besproeien zal de luchtvochtigheid verhogen en de plant gezond houden.

  Om je kamerplant schoon te maken, kun je heel voorzichtig stof van de bladeren afvegen met een zachte doek of spons. Je kunt ook de bladeren afspoelen onder lauw water om stof en eventuele insecten weg te spoelen. Let op dat je de bladeren niet beschadigt tijdens het schoonmaken.

  De Pteris heeft helder, indirect licht nodig om goed te gedijen. Plaats de plant dicht bij een raam, maar vermijd direct zonlicht. Een plek met gemiddelde lichtintensiteit is ideaal voor deze kamerplant.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18-24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 10 graden Celsius. Plaats de plant op een plek waar de temperatuur stabiel blijft.

  Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk voor deze plant, omdat het helpt bij het voorkomen van uitdroging van de bladeren. Dit kan bereikt worden door regelmatig te sproeien of door de plant in een vochtige ruimte te plaatsen, zoals de badkamer. Het is ook aan te raden om de plant af en toe af te nemen met een vochtige doek om stof te verwijderen en de luchtvochtigheid te behouden.

  De plant gedijt het beste in een lichtzure tot neutrale bodem met een pH van 6 tot 7. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Een te lage of te hoge zuurgraad kan de groei van de plant belemmeren.

  Kamerplanten zoals Pteris hebben regelmatig bemesting nodig voor gezonde groei. Gebruik een evenwichtige vloeibare meststof speciaal ontwikkeld voor kamerplanten. Zorg ervoor dat de plant niet te veel meststoffen krijgt om wortelverbranding te voorkomen.

 • Omschrijving

  Pteris is een geslacht van varens die bekend staat om zijn elegante en decoratieve bladeren. De plant heeft meestal lange, gevederde bladeren die enigszins lijken op veren. Pteris gedijt goed in vochtige en warme omgevingen en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. Het is een populaire keuze voor kamerplanten vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen. Pteris planten vereisen regelmatig water geven en gedijen het beste bij indirect zonlicht.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.