Saintpaulia

Saintpaulia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Saintpaulia, ook bekend als Afrikaans viooltje, is een populaire kamerplant vanwege de mooie bloemen in verschillende kleuren zoals paars, roze, wit en blauw. Het zijn compacte planten met donkergroene bladeren en bloeien bijna het hele jaar door. Ze gedijen goed binnenshuis op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Saintpaulia heeft regelmatig water nodig, maar voorkom dat de wortels te nat worden. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die een vleugje kleur en vrolijkheid toevoegt aan elke kamer.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en in een lichte omgeving te plaatsen, maar vermijd direct zonlicht. De plant gedijt goed bij een constante kamertemperatuur en normale vochtigheid.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te gedijen. Zorg ervoor dat hij indirect zonlicht krijgt en vermijd direct zonlicht. Plaats de plant bijvoorbeeld in de buurt van een raam op het oosten of westen voor voldoende licht.

  De plant heeft behoefte aan regelmatig water geven, ongeveer één tot twee keer per week. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat de potgrond tussen gietbeurten in licht opdroogt.

  De plant houdt niet van direct zonlicht en kan verbranden. Het beste is om de plant op een plek te zetten met indirect licht. Te veel zonlicht kan de bladeren beschadigen.

  Ja, de Saintpaulia houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk dat de plant op een warme plek staat en beschermd wordt tegen tocht en kou. Het is aan te raden om de plant niet bloot te stellen aan temperaturen onder de 15 graden Celsius.

  Saintpaulia bloeit gemiddeld gedurende acht tot tien maanden per jaar, voornamelijk in het voorjaar en de zomer. De bloemen kunnen weken tot zelfs maanden bloeien voordat ze verwelken.

  Ja, de plant is luchtzuiverend en kan helpen bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lucht in huis. Het kan de luchtkwaliteit verbeteren en zorgen voor een gezondere leefomgeving. Het is daarom een goede keuze als kamerplant.

  Ja, de plant staat het liefst op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Te hoge of te lage temperaturen kunnen de groei van de plant belemmeren. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden.

 • Het snoeien van deze plant is niet noodzakelijk, maar het kan helpen om de plant compact en gezond te houden. Verwijder dode of beschadigde bladeren met een schaar of mes. Ook kun je eventueel lange uitlopers inkorten voor een meer compacte groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Geef water zodra de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat de plant nooit in een laag water blijft staan.

  Kamerplanten zoals Saintpaulia hebben behoefte aan goed doorlatende potgrond die licht en luchtig is. Een mengsel van turf, compost en vermiculiet wordt vaak aanbevolen voor deze planten. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te vervangen om de gezondheid van de plant te behouden.

  Viooltjes hebben behoefte aan goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. De grond moet zuur zijn (pH tussen 6 en 6,5) en regelmatig vochtig worden gehouden. Gebruik bij voorkeur een speciale potgrond voor bloeiende kamerplanten.

  De plant heeft behoefte aan een lichte standplaats zonder direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Regelmatig bemesten tijdens het groeiseizoen bevordert de bloei.

  De plant dient regelmatig stofvrij gemaakt te worden met een zachte doek. Gebruik lauw water om de bladeren schoon te maken, vermijd hierbij de bloemen. Het is belangrijk om de bladeren schoon te houden om de plant gezond te houden.

  De plant heeft veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant op een plek met helder, indirect licht voor optimale groei. Te weinig licht kan leiden tot een slechte bloei en groei.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme hitte of koude. Plaats de plant op een plek met een constante temperatuur en vermijd tocht.

  Kamerplanten zoals deze hebben baat bij een hoge luchtvochtigheid, tussen de 60% en 80%. Dit kan worden bereikt door regelmatig te sproeien of door een luchtbevochtiger te gebruiken. Te lage luchtvochtigheid kan leiden tot uitdroging van de bladeren.

  Deze plant gedijt het best in een licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een te hoge of te lage zuurgraad kan leiden tot voedingsproblemen en groeivertraging. Het is daarom belangrijk om regelmatig de pH-waarde van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen.

  De plant heeft regelmatig voeding nodig tijdens de groeiperiode. Gebruik een vloeibare meststof voor kamerplanten eens per maand in de lente en zomer. In de herfst en winter is bemesting minder vaak nodig, ongeveer om de 6-8 weken.

 • Omschrijving

  Saintpaulia, ook bekend als Afrikaans viooltje, is een populaire kamerplant vanwege de mooie bloemen in verschillende kleuren zoals paars, roze, wit en blauw. Het zijn compacte planten met donkergroene bladeren en bloeien bijna het hele jaar door. Ze gedijen goed binnenshuis op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Saintpaulia heeft regelmatig water nodig, maar voorkom dat de wortels te nat worden. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die een vleugje kleur en vrolijkheid toevoegt aan elke kamer.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.