Ficus benjamina 'Exotica'

Ficus benjamina

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ficus benjamina 'Exotica' is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn lange, slanke bladeren en luchtige groeiwijze. Deze plant heeft een elegante uitstraling en kan uitgroeien tot een grote struik of zelfs een kleine boom. De bladeren van de 'Exotica' zijn donkergroen van kleur, soms met een vleugje geel of crème erin verwerkt. Deze Ficussoort is redelijk eenvoudig te verzorgen en gedijt goed op een plek met voldoende licht en regelmatig water. Let op: de 'Exotica' kan gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen en heeft het liefst een constante omgevingstemperatuur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Ficus benjamina 'Exotica' is over het algemeen een makkelijke plant om te onderhouden. Hij heeft geen speciale eisen qua licht of water en kan goed gedijen in normale kamertemperaturen. Regelmatig water geven en af en toe snoeien is voldoende voor een gezonde groei.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Plaats de plant bij voorkeur op een plek met veel indirect zonlicht. Te weinig licht kan leiden tot bladval en een minder gezonde groei.

  De plant heeft gemiddeld 1 keer per week water nodig, in de zomerperioden kan dit wat vaker zijn dan in de wintermaanden. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet te droog. Het is belangrijk om regelmatig de vochtigheid van de grond te controleren voordat je water geeft.

  Kamerplanten zoals Ficus benjamina 'Exotica' houden niet van direct zonlicht en kunnen daarvan verbranden. Het is beter om de plant op een plek te zetten waar hij wel voldoende licht krijgt, maar niet direct in de felle zon staat. Het is aan te raden om de plant op een plek te zetten waar het licht gefilterd wordt of op een plek met indirect zonlicht.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij een constante temperatuur van ongeveer 18-24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan plotse temperatuurschommelingen. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tocht of koude luchtstromen te houden.

  De Ficus benjamina 'Exotica' bloeit meestal in de lente en zomermaanden. De bloei kan enkele weken tot maanden duren.

  Ja, de Ficus benjamina 'Exotica' staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Het is een plant die schadelijke stoffen zoals formaldehyde uit de lucht kan verwijderen. Dit maakt het een goede keuze voor in huis of op kantoor.

  Ja, de plant staat het liefst op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit is de ideale temperatuur voor een gezonde groei en bloei. Zorg voor een constante temperatuur om de plant tevreden te houden.

 • Voor deze plant is het aan te raden om regelmatig te snoeien om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Dit kan het beste in het voorjaar worden gedaan. Verwijder dode of beschadigde bladeren en knip eventueel lange takken terug tot de gewenste lengte.

  De plant heeft regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Geef liever regelmatig kleine hoeveelheden water dan af en toe veel water. Controleer regelmatig of de grond vochtig genoeg is door je vinger in de grond te steken.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van een potgrond die licht en goed doorlatend is. Kies bij voorkeur een potgrond die speciaal geschikt is voor kamerplanten. Het regelmatig vervangen van de potgrond kan de gezondheid van de plant ten goede komen.

  De Ficus benjamina 'Exotica' gedijt het beste in een goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vocht vast kan houden, maar ook niet te nat wordt. Een bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze kamerplant.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de wortels in water staan. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Af en toe de bladeren afstoffen houdt de plant gezond.

  Om de plant schoon te houden, kun je het stof van de bladeren afvegen met een vochtige doek. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Af en toe onder de douche zetten kan ook helpen bij het verwijderen van stof.

  De Ficus benjamina 'Exotica' heeft behoefte aan helder, indirect licht. Plaats de plant in de buurt van een raam, maar vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant dagelijks voldoende licht krijgt voor een gezonde groei.

  De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen. Het is belangrijk om de plant op een plek te zetten waar de temperatuur stabiel is.

  Een goede luchtvochtigheid is belangrijk voor de gezondheid van deze plant. Houd de luchtvochtigheid in huis tussen de 50% en 70% door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Dit helpt voorkomen dat de bladeren uitdrogen en bruin worden.

  Kamerplanten geven de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met speciale meststoffen of bodemverbeteraars. Een geschikte zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Deze plant heeft regelmatige bemesting nodig tijdens het groeiseizoen. Gebruik een evenwichtige meststof voor kamerplanten en verminder de bemesting tijdens de wintermaanden. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid meststoffen die u gebruikt.

 • Omschrijving

  De Ficus benjamina 'Exotica' is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn lange, slanke bladeren en luchtige groeiwijze. Deze plant heeft een elegante uitstraling en kan uitgroeien tot een grote struik of zelfs een kleine boom. De bladeren van de 'Exotica' zijn donkergroen van kleur, soms met een vleugje geel of crème erin verwerkt. Deze Ficussoort is redelijk eenvoudig te verzorgen en gedijt goed op een plek met voldoende licht en regelmatig water. Let op: de 'Exotica' kan gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen en heeft het liefst een constante omgevingstemperatuur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.