Ficus elastica 'Robusta'

Ficus elastica

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ficus elastica 'Robusta' is een populaire kamerplant met grote, donkergroene bladeren die glanzend en stevig zijn. Deze plant heeft een stevige stam en groeit uit tot een indrukwekkende hoogte van ongeveer 2 meter, waardoor het een echte eyecatcher is in elke ruimte. De 'Robusta' variant van de rubberplant is gemakkelijk te verzorgen en heeft weinig water nodig. Het is een luchtzuiverende plant die giftige stoffen uit de lucht kan filteren, waardoor het een gezonde toevoeging is aan je interieur. Deze Ficussoort gedijt het beste in een lichte standplaats zonder direct zonlicht.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Ficus elastica 'Robusta' is over het algemeen een makkelijk te onderhouden kamerplant. Hij heeft niet veel water nodig en gedijt goed in normale kamertemperaturen en indirect zonlicht. Het is belangrijk om de bladeren af en toe af te stoffen om de plant gezond te houden.

  De Ficus elastica 'Robusta' heeft veel licht nodig om goed te groeien en gezond te blijven. Zet de plant dus op een plek met voldoende indirect zonlicht. Een raam op het oosten of westen is ideaal voor deze kamerplant.

  De plant heeft matig water nodig. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant heeft een voorkeur voor helder indirect licht en verdraagt geen felle zonnestralen. Plaats de plant op een plek waar hij voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Het is beter om de plant in de ochtend of avondzon te zetten.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij kamertemperatuur tussen de 18-24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een plek te zetten waar het niet te koud is, vooral in de winter. Het vermijden van tocht is ook belangrijk voor een gezonde groei van de plant.

  De Ficus elastica 'Robusta' bloeit niet binnenshuis.

  Ja, de Ficus elastica 'Robusta' staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Net als veel andere kamerplanten helpt deze plant om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Het regelmatig verzorgen en schoonhouden van de bladeren kan helpen om het luchtzuiverende vermogen van de plant te optimaliseren.

  Ja, deze plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zorgt voor een ideale groeiomgeving en helpt de plant gezond te blijven. Temperatuur schommelingen kunnen de groei van de plant beïnvloeden.

 • Het is belangrijk om dode of beschadigde bladeren regelmatig te verwijderen voor een gezonde groei. Snoei ook regelmatig de toppen van de plant om deze compact en vol te houden. Gebruik altijd scherpe en schone snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, zodat de grond altijd vochtig blijft maar niet te nat. Zorg ervoor dat de plant geen last heeft van droge of natte voeten. Geef in de winter minder water dan in de zomer.

  De Ficus elastica 'Robusta' gedijt het best in een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een speciale potgrond voor kamerplanten voor het beste resultaat.

  De bodem voor de Ficus elastica 'Robusta' moet goed doorlatend zijn en licht vochtig worden gehouden. Het is belangrijk om de plant niet in te veel water te laten staan, om wortelrot te voorkomen. Een mengsel van potgrond en perliet of grof zand werkt goed voor deze plant.

  De plant heeft graag een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Geef regelmatig voeding tijdens de groeiperiode in het voorjaar en zomer.

  Om de bladeren van de plant stofvrij te houden, kun je ze regelmatig voorzichtig afnemen met een vochtige doek. Vermijd hierbij het gebruik van schoonmaakmiddelen, deze kunnen de bladeren beschadigen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt na het schoonmaken.

  De Ficus elastica 'Robusta' gedijt het beste op een plek met veel helder, indirect licht. Zorg ervoor dat de plant niet in direct zonlicht staat, dit kan bladeren beschadigen. Plaats de plant het liefst dicht bij een raam op het oosten of westen.

  De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan extreme temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat de plant uit de buurt staat van tocht en koude luchtstromen.

  Kamerplanten zoals de Ficus elastica 'Robusta' gedijen goed bij een luchtvochtigheid tussen de 40-60%. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid te controleren en indien nodig te verhogen met een luchtbevochtiger. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot uitdroging van de bladeren.

  De 'Ficus elastica 'Robusta' geeft de voorkeur aan een licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet te zuur of te basisch is, aangezien dit de gezondheid van de plant kan beïnvloeden. Het regelmatig testen van de zuurgraad van de bodem en het aanpassen ervan indien nodig, zal bijdragen aan een optimale groei en bloei van de plant.

  Kamerplanten zoals de Ficus elastica 'Robusta' hebben voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Gebruik tijdens het groeiseizoen een universele vloeibare meststof voor kamerplanten en pas de dosering aan volgens de aanbevolen instructies. Geef de plant na bemesting altijd voldoende water om de voedingsstoffen goed op te nemen.

 • Omschrijving

  De Ficus elastica 'Robusta' is een populaire kamerplant met grote, donkergroene bladeren die glanzend en stevig zijn. Deze plant heeft een stevige stam en groeit uit tot een indrukwekkende hoogte van ongeveer 2 meter, waardoor het een echte eyecatcher is in elke ruimte. De 'Robusta' variant van de rubberplant is gemakkelijk te verzorgen en heeft weinig water nodig. Het is een luchtzuiverende plant die giftige stoffen uit de lucht kan filteren, waardoor het een gezonde toevoeging is aan je interieur. Deze Ficussoort gedijt het beste in een lichte standplaats zonder direct zonlicht.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.