Salvia farinacea

Salvia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Salvia farinacea, ook wel bekend als meelsalie, is een vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. De plant heeft lange, slanke stelen met lancetvormige bladeren en bloeit in de zomer met prachtige blauwe bloemen. Deze bloemen groeien in lange, dichte bloemtrossen en trekken vlinders en bijen aan. Salvia farinacea gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Het is een populaire keuze voor tuinen en borders vanwege zijn opvallende uiterlijk en langdurige bloei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en zorgt voor een continu groen accent. De plant heeft weinig onderhoud nodig en blijft het hele jaar door mooi.

  De plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen om vorstschade te voorkomen. In de winter is het aan te raden om de plant binnen te zetten of te bedekken met een dikke laag mulch.

  Ja, deze plant is gemakkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water en bemesting nodig en gedijt goed in de meeste bodemsoorten. Regelmatig snoeien bevordert de groei en bloei.

  Salvia farinacea heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen. Geef de plant ook voldoende ruimte om lucht en zonlicht te ontvangen.

  Scharnierbloemen groeien het beste in de volle zon en hebben minstens 6 uur zonlicht per dag nodig voor een optimale groei en bloei. Schaduw kan leiden tot leggy groei en verminderde bloei. Het wordt aanbevolen om scharnierbloemen op een zonnige locatie te planten voor het beste resultaat.

  Je moet de plant één tot twee keer per week water geven. Houd de grond licht vochtig, maar niet drassig. Controleer de grond regelmatig voordat je water geeft om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is daarom een goede keuze voor in de tuin als je deze insecten wilt aantrekken.

  Salvia farinacea draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Het zorgt voor een diverse beplanting in tuinen en draagt bij aan een gezonde ecosysteem. Het kan een waardevolle toevoeging zijn voor een biodiverse tuin.

  Salvia farinacea bloeit van juni tot september en de bloei kan enkele maanden aanhouden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Het beste is om de plant op een plek te zetten waar hij minstens 6 uur zonlicht per dag ontvangt.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het kan giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom niet aanbevolen om deze plant te eten.

  Ja, de plant Salvia farinacea heeft geluidsdempende eigenschappen. Het blad en de bloemen van de plant kunnen geluidsgolven absorberen en helpen om geluid te dempen in de tuin. Dit maakt het een fijne toevoeging aan een rustige en geluidsarme omgeving.

 • Salvia farinacea kan het beste worden teruggesnoeid in het voorjaar om de plant compact en gezond te houden. Verwijder dood of beschadigd hout en knip de bloemstelen af na de bloei om nieuwe groei te stimuleren. Overmatig snoeien kan de bloei verminderen, dus wees voorzichtig en snoei matig.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar niet doorweekt. Vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed water doorlaat en voedingsstoffen bevat. Kies bij voorkeur potgrond speciaal voor tuinplanten. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt ververst om de groei en bloei van de plant te bevorderen.

  Salvia farinacea gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare bodem. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd teveel waterstagnatie. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Salvia farinacea gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd natte voeten. Deze plant heeft behoefte aan voldoende licht om goed te groeien en bloeien.

  In de winter is het aan te raden om deze plant te beschermen tegen vorst door hem af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Ook is het verstandig om de plant op een beschutte plek te zetten en hem te beschermen tegen harde wind. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om jaarlijks te bemesten met een algemene meststof voor bloeiende planten. Gebruik organische meststoffen voor een langdurige voeding. Bemest in het voorjaar en herfst voor optimale groei en bloei.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of houtsnippers helpt de bodem vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de planten ligt om rotting te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks in het voorjaar voor optimale resultaten.

  Deze plant gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 is ideaal voor een optimale groei en bloei. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en eventueel te corrigeren indien nodig.

  Om ongedierte bij deze tuinplant te bestrijden, kan gebruik gemaakt worden van biologische bestrijdingsmiddelen zoals insecticidale zeep of neemolie. Het is ook mogelijk om natuurlijke vijanden van het ongedierte aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast is regelmatig inspectie van de plant essentieel om eventuele plagen vroegtijdig te detecteren.

 • Omschrijving

  Salvia farinacea, ook wel bekend als meelsalie, is een vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. De plant heeft lange, slanke stelen met lancetvormige bladeren en bloeit in de zomer met prachtige blauwe bloemen. Deze bloemen groeien in lange, dichte bloemtrossen en trekken vlinders en bijen aan. Salvia farinacea gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Het is een populaire keuze voor tuinen en borders vanwege zijn opvallende uiterlijk en langdurige bloei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.