Cobaea scandens

Overig een-/tweejarigen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cobaea scandens, ook wel bekend als klimmende klokwinde, is een snelgroeiende klimplant met opvallende, paarsachtige bloemen die lijken op klokken. De plant kan wel tot 6 meter hoog klimmen en heeft stevige ranken die zich gemakkelijk hechten aan draden, hekken of andere structuren. Cobaea scandens bloeit van de zomer tot de herfst en trekt hiermee veel bijen en vlinders aan. Het is een prachtige toevoeging aan een tuin of balkon en gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond. Deze plant vereist weinig onderhoud en is over het algemeen gemakkelijk te kweken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Cobaea scandens" is een bladverliezende plant en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is dus geen groenblijvende plant. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar opnieuw te planten.

  Cobaea scandens is niet winterhard en moet binnenshuis worden beschermd tegen vorst. Het is aan te raden om de plant in de herfst naar binnen te verplaatsen om te overwinteren. Deze plant kan niet buiten overleven in ons klimaat.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Zorg voor voldoende water en zonlicht en geef af en toe plantenvoeding. De plant groeit snel en heeft weinig last van ziektes en plagen.

  Deze klimplant heeft minstens twee tot drie meter verticale ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de plant om zich aan een rek of hek vast te klampen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te geleiden en te snoeien om de groei onder controle te houden.

  Cobaea scandens groeit het best in de volle zon of halfschaduw. Het is aan te raden om de plant op een plek te zetten waar deze voldoende zonlicht ontvangt voor een optimale groei en bloei. In de schaduw zal de groei van de plant mogelijk minder snel verlopen.

  Cobaea scandens heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en lichtinval. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels te lang nat staan om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig de grond te controleren voordat je de plant water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan een tuin om bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze klimplant is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Hierdoor worden bestuivende insecten gestimuleerd, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kunnen vogels gebruik maken van de plant als schuil- en nestplaats.

  De plant begint meestal te bloeien in de zomermaanden, van juni tot september. De bloei kan tot wel vier maanden duren.

  Ja, Cobaea scandens kan goed tegen de volle zon en verdraagt veel licht. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor optimale groei en bloei. Verder is het aan te raden om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes.

  Nee, de plant Cobaea scandens is niet eetbaar. Het is voornamelijk een decoratieve klimplant die gewaardeerd wordt om zijn opvallende bloemen. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren.

  Ja, de plant kan helpen bij het dempen van geluid door zijn bladeren en dichte groei. Het kan een rustgevende omgeving creëren en geluid reflecteren en absorberen. Perfect om te gebruiken in tuinen of op balkons als geluidsdempende plant.

 • De cobaea scandens kan het beste in het voorjaar worden gesnoeid om de groei te stimuleren. Verwijder dode, beschadigde of overtollige takken en knip de plant terug tot de gewenste vorm. Let op dat de plant niet te veel wordt teruggesnoeid, omdat dit de bloei kan beïnvloeden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Water geven aan de wortels en vermijd het natmaken van de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om gebruik te maken van kwalitatieve potgrond met voldoende voedingsstoffen en goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond luchtig is en water goed kan afvoeren om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te vervangen of bemesten voor optimale groei en bloei van de plant.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg voor een bodem met een neutrale zuurgraad voor optimale groei. Verrijk de grond eventueel met compost of organische mest voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Zorg voor voldoende ruimte zodat de plant kan klimmen of steun nodig heeft.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld stro of bladeren rond de basis te leggen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende licht krijgt tijdens de wintermaanden. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst naar binnen te halen.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en regelmatig water krijgt. Gebruik een klimrek of andere ondersteuning voor de lange ranken om te groeien. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten hebben baat bij regelmatig bemesten tijdens het groeiseizoen om gezond en sterk te blijven. Een algemene meststof voor bloeiende planten kan worden gebruikt, volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt voor een goede groei en bloei.

  Mulch kan helpen bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid rondom de plant. Het is aanbevolen om organische mulch, zoals bladeren of compost, te gebruiken. Zorg ervoor dat de mulch niet te dicht bij de stam van de plant wordt gelegd om schimmelvorming te voorkomen.

  De Tuinklokwinde gedijt het beste op een neutrale tot iets zure bodem met een pH tussen 5,5 en 6,5. Een bodem met de juiste zuurgraad zorgt voor een goede groei en bloei van de plant. Zorg dus voor een geschikte pH-waarde om de Tuinklokwinde optimaal te laten groeien.

  Om ongedierte bij deze plant te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op eventuele plagen. Daarnaast kan het helpen om de plant regelmatig te besproeien met een biologische insectenspray. Tot slot is het raadzaam om dode bladeren en plantenresten rondom de plant te verwijderen om zo de verspreiding van eventuele ziekten te voorkomen.

 • Omschrijving

  Cobaea scandens, ook wel bekend als klimmende klokwinde, is een snelgroeiende klimplant met opvallende, paarsachtige bloemen die lijken op klokken. De plant kan wel tot 6 meter hoog klimmen en heeft stevige ranken die zich gemakkelijk hechten aan draden, hekken of andere structuren. Cobaea scandens bloeit van de zomer tot de herfst en trekt hiermee veel bijen en vlinders aan. Het is een prachtige toevoeging aan een tuin of balkon en gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond. Deze plant vereist weinig onderhoud en is over het algemeen gemakkelijk te kweken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.