Sedum

Sedum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sedum is een vetplant die bekend staat om zijn dikke bladeren en gedrongen groeiwijze. De plant kan verschillende vormen en kleuren aannemen, afhankelijk van de soort. Sedum is gemakkelijk te onderhouden en kan goed gedijen in droge en zonnige omstandigheden. Het is ook populair vanwege zijn aantrekkelijke bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Sedum wordt vaak gebruikt in rotstuinen, borders en als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is zeer makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water en zonlicht nodig en groeit goed in verschillende soorten grond. Het is een sterke en robuuste plant die weinig verzorging nodig heeft.

  Ja, deze plant heeft veel licht nodig om goed te groeien. Het is het beste om hem op een plek te zetten waar hij veel indirect zonlicht kan ontvangen. Een raam op het zuiden of westen is ideaal.

  De plant heeft weinig water nodig en kan eens in de twee weken voldoende zijn. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten goed te laten opdrogen. Te veel water kan leiden tot wortelrot.

  Sedum houdt van de felle zon en heeft dus veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant op een zonnige plek te zetten met voldoende direct zonlicht. Als de plant te weinig zonlicht krijgt, kan dit leiden tot minder groei en een minder gezonde uitstraling.

  Ja, Sedum houdt van warmte en heeft veel zonlicht nodig. Het is belangrijk om de plant op een warme en zonnige plek te zetten, zodat hij goed kan groeien. Te weinig licht kan ervoor zorgen dat de plant zijn gezonde groene kleur verliest.

  De Sedum bloeit meestal in de zomermaanden, van juni tot september. De bloeiperiode kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden.

  Ja, Sedum is luchtzuiverend en draagt bij aan een gezonder binnenklimaat door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Het helpt de luchtkwaliteit te verbeteren, waardoor je beter kunt ademen. Het is een goede keuze voor in huis of op kantoor.

  Ja, de Sedum gedijt het beste op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Temperatuurwisselingen moeten beperkt blijven om de plant gezond te houden. Plaats de plant dus op een stabiele en warme locatie in huis.

 • Het is belangrijk om de uitgebloeide bloemstelen regelmatig te verwijderen om de plant gezond te houden. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te stimuleren en een compacte vorm te behouden. Verwijder eventuele dode of beschadigde bladeren om de plant er verzorgd uit te laten zien.

  De plant heeft matig water nodig en moet goed kunnen drogen tussen de gietbeurten. Het is belangrijk om overtollig water in de pot te vermijden om wortelrot te voorkomen. In de lente en zomer kan de plant wekelijks water nodig hebben, terwijl dit in de herfst en winter minder frequent hoeft te gebeuren.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond, bij voorkeur met extra grit of zand om de afwatering te verbeteren. Zorg ervoor dat de pot waarin de plant wordt geplaatst gaten heeft aan de onderkant, zodat overtollig water makkelijk weg kan lopen. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te vervangen of te verrijken met voedingsstoffen om de plant gezond te houden.

  Sedum gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot lage vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Zorg voor een goede drainage en vermijd te veel stikstof in de bodem.

  Water geven is minimaal nodig, alleen wanneer de grond volledig droog is. Zet de plant op een zonnige plek en snoei dode bloemen en bladeren regelmatig. Voeden met plantenvoeding is niet nodig.

  Sedum is een vetplant die weinig onderhoud nodig heeft. Om de plant schoon te houden, kun je af en toe stof verwijderen met een zachte borstel of vochtige doek. Houd de plant ook vrij van dode bladeren en bloemen om de groei te stimuleren.

  Sedum heeft veel licht nodig en doet het goed op een plek met veel zonlicht. Plaats de plant daarom bij een raam op het zuiden, oosten of westen. Zorg ervoor dat de plant minimaal 6 uur per dag direct zonlicht krijgt.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18-25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en extreme temperatuurschommelingen. Kies een geschikte standplaats met een constante en gematigde temperatuur.

  De luchtvochtigheid voor de Sedum moet matig zijn. Zorg ervoor dat de plant niet op een te vochtige plek staat, dit kan leiden tot wortelrot. Besproei de plant af en toe met water om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  Sedum gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7.5. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de grond niet te zuur is om de gezondheid van de plant te behouden. Het is aan te raden om indien nodig de pH-waarde aan te passen met behulp van kalk of andere bodemverbeteraars.

  Sedum heeft weinig voedingsstoffen nodig en gedijt goed in arme grond. Gebruik een algemene meststof voor kamerplanten tijdens het groeiseizoen om de groei te ondersteunen. Pas op dat er niet te veel meststof wordt gebruikt, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

 • Omschrijving

  Sedum is een vetplant die bekend staat om zijn dikke bladeren en gedrongen groeiwijze. De plant kan verschillende vormen en kleuren aannemen, afhankelijk van de soort. Sedum is gemakkelijk te onderhouden en kan goed gedijen in droge en zonnige omstandigheden. Het is ook populair vanwege zijn aantrekkelijke bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Sedum wordt vaak gebruikt in rotstuinen, borders en als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.