Dionaea muscipula

Overig vleesetende plant.

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dionaea muscipula, ook bekend als de venusvliegenvanger, is een vleesetende plant met kleine groene bladeren en rode vangkleppen. Deze bijzondere plant lokt insecten met nectar en sluit vervolgens zijn vangbladeren snel wanneer een prooi het triggerhaar aanraakt. Na het vangen van een insect verteert de Dionaea muscipula het door enzymen uit zijn bladeren af te scheiden. De venusvliegenvanger groeit het beste op een zonnige plek met vochtige, zure grond en heeft in de winter een rustperiode nodig. Het is een fascinerende en unieke plant die vaak wordt gekweekt als een opvallende kamerplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Deze plant heeft specifieke zorg nodig om gezond te blijven. Het is belangrijk om de plant in vochtige grond te houden en hem regelmatig te voorzien van water en zonlicht. Het kan lastig zijn om de juiste omgeving te creëren voor deze plant.

  Ja, de plant heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien en gezond te blijven. Plaats de plant bij voorkeur in een zonnige vensterbank of gebruik kunstlicht als er niet voldoende natuurlijk licht beschikbaar is. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien zodat alle bladeren gelijkmatig kunnen profiteren van het licht.

  De plant heeft vochtrijke grond nodig en mag niet uitdrogen, maar ook niet te nat staan. Geef de plant regelmatig water, ongeveer 2-3 keer per week, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de grond altijd licht vochtig te houden.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en kan verbranden als hij te lang aan fel zonlicht wordt blootgesteld. Het is beter om hem op een plek te zetten waar hij indirect licht ontvangt.

  Dionaea muscipula houdt van warme temperaturen en gedijt het beste bij een constante temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. Een warme en zonnige standplaats zal de groei en bloei van deze plant bevorderen. Zorg er wel voor dat de plant ook voldoende vochtigheid krijgt om uitdroging te voorkomen.

  De Venusvliegenvanger bloeit meestal in de zomermaanden, van juni tot augustus. De bloei duurt ongeveer 1 tot 2 weken.

  Ja, de plant staat bekend om zijn vermogen om de lucht te zuiveren en schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen te verminderen. Het bladeren van de plant kunnen giftige stoffen absorberen en de luchtkwaliteit verbeteren. Het is een effectieve en natuurlijke manier om de lucht in huis gezonder te maken.

  Ja, deze plant staat het liefst op een plek waar de temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius ligt. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden binnen dit bereik voor optimale groei en gezondheid. Het vermijden van extreme temperaturen zal de plant helpen gedijen in zijn omgeving.

 • Je hoeft de vleesetende plant niet te snoeien, omdat deze van nature kleine afstervende bladeren heeft. Verwijder alleen dode bladeren als dat nodig is en zorg dat de valstrikken niet beschadigd raken tijdens het schoonmaken. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant gestrest raakt door onnodige ingrepen.

  Geef de plant regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Gebruik bij voorkeur regenwater of gedistilleerd water. Houd de grond licht vochtig, maar vermijd dat de plant met zijn wortels in water staat.

  Venusvliegenvangers groeien het beste in een mengsel van veenmos en zand. Dit zorgt voor een goede drainage en voorkomt dat de wortels te nat worden. Gebruik geen voedingsrijke potgrond, aangezien deze de plant kan beschadigen.

  De Venusvliegenvanger gedijt het beste in een zure, vochtige en voedselarme bodem. Het is belangrijk om gebruik te maken van gedemineraliseerd water of regenwater, aangezien kraanwater vaak te veel mineralen bevat. Zorg ervoor dat de bodem altijd vochtig is, maar vermijd dat de plant met zijn wortels in het water staat.

  De plant heeft veel zonlicht nodig en moet in vochtige grond worden geplant. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en om de vliegenvangers regelmatig te snoeien. Verwijder dode bladeren en insecten om de plant gezond te houden.

  Het is belangrijk om de bladeren van deze plant schoon te houden door af en toe voorzichtig af te stoffen met een zachte doek. Vermijd het gebruik van chemicaliën of schoonmaakmiddelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de plant. Het is goed om regelmatig dode bladeren en insecten uit de val te verwijderen om de gezondheid van de plant te behouden.

  De Venusvliegenvanger heeft veel licht nodig, het liefst indirect zonlicht. Zet de plant op een plek met veel licht, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen. Het is aan te raden om de plant regelmatig te draaien zodat alle delen gelijkmatig belicht worden.

  De plant heeft een voorkeur voor een gematigde tot warme temperatuur, tussen de 20 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de buurt te houden van tocht en plotselinge temperatuurwisselingen. Een constante temperatuur zal de groei en gezondheid van de plant bevorderen.

  Een goede luchtvochtigheid voor deze plant ligt tussen de 50% en 60%. Dit kan bereikt worden door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt om schimmelvorming te voorkomen.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is licht zuur tot neutraal, met een pH tussen 5.5 en 6.5. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met specifieke meststoffen. Een te hoge of te lage pH-waarde kan de gezondheid van de plant beïnvloeden.

  Venusvliegenvallen hebben weinig voedingsstoffen nodig, omdat ze hun eigen voedsel vangen in de vorm van insecten. Het is belangrijk om de plant af en toe een insect te voeren om aan zijn voedingsbehoeften te voldoen. Het gebruik van kunstmest wordt afgeraden, omdat dit de plant kan beschadigen.

 • Omschrijving

  Dionaea muscipula, ook bekend als de venusvliegenvanger, is een vleesetende plant met kleine groene bladeren en rode vangkleppen. Deze bijzondere plant lokt insecten met nectar en sluit vervolgens zijn vangbladeren snel wanneer een prooi het triggerhaar aanraakt. Na het vangen van een insect verteert de Dionaea muscipula het door enzymen uit zijn bladeren af te scheiden. De venusvliegenvanger groeit het beste op een zonnige plek met vochtige, zure grond en heeft in de winter een rustperiode nodig. Het is een fascinerende en unieke plant die vaak wordt gekweekt als een opvallende kamerplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.