Scutellaria

Overig bloeiende planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Scutellaria is een geslacht van planten die behoren tot de lipbloemenfamilie en komen voornamelijk voor in gematigde en tropische gebieden over de hele wereld. Deze planten hebben meestal kleine, buisvormige bloemen met twee lippen en worden vaak gebruikt vanwege hun medicinale eigenschappen. Scutellaria planten hebben vaak een vierkante stengel en staan bekend om hun blauwe, paarse of witte bloemen. Sommige soorten worden gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege hun ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Deze planten groeien meestal goed in goed doorlatende grond en in de zon of halfschaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft niet veel verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant op een lichte plek te zetten en regelmatig water te geven. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden.

  Kamerplanten hebben over het algemeen veel licht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Plaats de plant daarom het liefst op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Zorg voor voldoende indirect licht voor een gezonde groei.

  De plant heeft matig water nodig en moet alleen water krijgen als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Over het algemeen is het beter om minder water te geven dan te veel om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de plant ongeveer 1-2 keer per week water te geven.

  De plant houdt van een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Het liefst staat de plant op een plek met indirect zonlicht. Te veel zonlicht kan de bladeren beschadigen.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt goed bij temperaturen tussen de 18 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan koude tocht of temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat de plant op een warme en zonnige plek staat om optimaal te kunnen groeien.

  Scutellaria bloeit meestal in de maanden juni tot en met september. De bloeiperiode van deze plant duurt ongeveer 2 tot 3 maanden.

  Ja, planten die onder de categorie kamerplant vallen, kunnen helpen de lucht in huis te zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen en zuurstof af te geven. Het is daarom goed om kamerplanten in huis te hebben voor een schonere lucht.

  Ja, de plant staat graag op een plek waar de temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius ligt. Dit zorgt voor een optimale groeiomgeving en helpt de plant gezond te blijven. Plaats de plant niet op een te koude of te warme locatie, dit kan de groei belemmeren.

 • Kamerplanten zoals Scutellaria hebben af en toe snoei nodig om de groei en vorm te behouden. Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren en takken. Knip lange stelen terug om een compacte groei te stimuleren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode in de lente en zomer. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Verminder de watergift tijdens de wintermaanden.

  Voor kamerplanten zoals deze is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond met veel organisch materiaal. Gebruik bij voorkeur een speciale potgrond voor kamerplanten of kruiden, en vermijd te vochtige grond om wortelrot te voorkomen. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar, bij voorkeur in de lente.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de bodem constant vochtig is, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Bemest de plant regelmatig met een algemene kamerplantenmeststof om de groei te bevorderen.

  Zorg voor een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond licht vochtig, maar voorkom dat de wortels in water staan. Geef regelmatig plantenvoeding tijdens het groeiseizoen.

  Het is belangrijk om de bladeren van deze plant regelmatig met een vochtige doek af te vegen om stof en vuil te verwijderen. Vermijd het gebruik van reinigingsmiddelen of chemicaliën, omdat deze de bladeren kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat de plant regelmatig wordt gedraaid, zodat alle kanten gelijkmatig schoon blijven.

  Kamerplanten zoals Scutellaria hebben over het algemeen behoefte aan helder, indirect licht. Plaats de plant niet in direct zonlicht om verbranding te voorkomen. Zoek een plekje in huis waar de plant voldoende licht krijgt, bijvoorbeeld dicht bij een raam.

  Deze plant gedijt goed bij kamertemperatuur en vermijdt extreme hitte of kou. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 10°C of boven de 30°C. Plaats de plant op een plek met een gemiddelde kamertemperatuur tussen de 18°C en 24°C.

  De luchtvochtigheid voor deze kamerplant moet matig zijn, niet te droog en niet te vochtig. Een luchtvochtigheid van ongeveer 50-60% wordt aanbevolen voor een gezonde groei. Het regelmatig besproeien van de bladeren kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  De Scutellaria gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0 is ideaal voor deze kamerplant. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede drainage om te voorkomen dat de bodem te zuur wordt.

  Kamerplanten hebben niet veel voeding nodig, daarom is het belangrijk om matig te bemesten. Gebruik een vloeibare meststof voor kamerplanten en bemest alleen tijdens het groeiseizoen, van maart tot september. Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt tijdens het bemesten.

 • Omschrijving

  Scutellaria is een geslacht van planten die behoren tot de lipbloemenfamilie en komen voornamelijk voor in gematigde en tropische gebieden over de hele wereld. Deze planten hebben meestal kleine, buisvormige bloemen met twee lippen en worden vaak gebruikt vanwege hun medicinale eigenschappen. Scutellaria planten hebben vaak een vierkante stengel en staan bekend om hun blauwe, paarse of witte bloemen. Sommige soorten worden gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege hun ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Deze planten groeien meestal goed in goed doorlatende grond en in de zon of halfschaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.