Ananas comosus var. porteanus

Ananas

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ananas comosus var. porteanus is een variëteit van de ananasplant en is een tropische plant die voornamelijk wordt gekweekt voor zijn zoete en sappige vruchten. Deze plant heeft langwerpige bladeren met scherpe randen en kan tot 1 meter hoog worden. De vruchten van deze variëteit zijn kleiner dan de gemiddelde ananas en hebben een zoetere smaak. Deze plant gedijt het beste in warme en vochtige omstandigheden en kan zowel binnenshuis als buitenshuis worden gekweekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Ananas comosus var. porteanus is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en voldoende licht te geven. Verder heeft de plant geen speciale zorg nodig.

  Ja, deze plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Zet hem op een plek waar hij minstens 6 uur direct zonlicht krijgt. Zorg er wel voor dat de plant niet verbrandt door te fel zonlicht.

  Kamerplanten zoals deze hebben ongeveer één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door lichtjes te laten opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  De plant houdt van helder, indirect licht maar mag niet in direct zonlicht staan. Te veel zon kan bladverbranding veroorzaken. Plaats de plant op een plek met voldoende licht maar vermijd directe zonnestralen.

  Ja, deze plant houdt van warmte en gedijt goed bij temperaturen tussen de 20-25 graden Celsius. Het is daarom aan te raden om deze plant op een warme en zonnige plek te zetten. Het is belangrijk om de plant in een warme omgeving te houden om zijn groei en bloei te bevorderen.

  De plant bloeit meestal in de maanden maart en april en de bloei kan enkele weken duren.

  Ja, de Ananas comosus var. porteanus is een luchtzuiverende plant. Het kan schadelijke stoffen uit de lucht filteren en de luchtkwaliteit verbeteren in huis. Het zorgt voor een gezondere leefomgeving.

  Ja, de meeste planten van deze soort groeien het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zorgt voor een optimale groei en gezondheid van de plant. Het is belangrijk om de plant op een plek te zetten waar de temperatuur stabiel blijft binnen dit bereik.

 • Het is niet nodig om de ananasplant te snoeien, omdat de bladeren van nature afsterven wanneer ze oud worden. Als je toch wilt snoeien, knip dan de dode bladeren dicht bij de stam af met een scherpe schaar. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt om jezelf te beschermen tegen de scherpe bladeren.

  De ananasplant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Geef de plant water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. In de winter heeft de plant minder water nodig dan in de zomer.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen. Je kunt ook speciale potgrond gebruiken die geschikt is voor kamerplanten.

  Deze plant heeft een voorkeur voor een goed doorlatende en licht zure bodem. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om regelmatig meststoffen te gebruiken voor een optimale groei.

  De ananasplant heeft weinig onderhoud nodig en moet worden bewaterd wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Het is belangrijk om de bladeren regelmatig af te nemen om stof te verwijderen en de fotosynthese te bevorderen. De plant gedijt het beste bij een lichte standplaats met indirect zonlicht.

  Om de plant schoon te maken, kun je het stof van de bladeren afvegen met vochtige doek. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen en zorg ervoor dat de bladeren niet te nat worden. Je kunt ook regelmatig de plant onder de douche zetten zodat het stof wegspoelt.

  De Ananas comosus var. porteanus heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Plaats de plant daarom op een lichte plek in huis, maar vermijd direct zonlicht. Zorg ervoor dat de plant voldoende daglicht krijgt om gezond te blijven.

  De optimale temperatuur voor deze kamerplant ligt tussen de 20 en 25 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 10 graden Celsius. Zorg voor een constante temperatuur om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen.

  Een luchtvochtigheid tussen de 60-80% wordt aanbevolen voor deze plantensoort. Het regelmatig besproeien van de bladeren kan hierbij helpen. Zorg er ook voor dat de plant niet in de buurt van airconditioners of verwarmingsbronnen staat.

  De zuurgraad van de bodem voor kamerplanten moet idealiter tussen de pH-waarden van 6,0 en 7,0 liggen. Een te zure of te basische bodem kan de groei van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om regelmatig de pH-waarde van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen.

  Kamerplanten zoals de ananasplant hebben weinig bemesting nodig, vooral tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer. Een evenwichtige vloeibare meststof kan worden gebruikt om de plant te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen om overbemesting te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Ananas comosus var. porteanus is een variëteit van de ananasplant en is een tropische plant die voornamelijk wordt gekweekt voor zijn zoete en sappige vruchten. Deze plant heeft langwerpige bladeren met scherpe randen en kan tot 1 meter hoog worden. De vruchten van deze variëteit zijn kleiner dan de gemiddelde ananas en hebben een zoetere smaak. Deze plant gedijt het beste in warme en vochtige omstandigheden en kan zowel binnenshuis als buitenshuis worden gekweekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.