Calathea leopardina

Calathea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Calathea leopardina is een prachtige kamerplant met opvallende bladeren die lijken op luipaardvlekken. De bladeren zijn groen met donkerder groene strepen en oranje vlekken. Deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en is daarom een populaire keuze voor in huis. De Calathea leopardina houdt van een warme en vochtige omgeving en gedijt goed in indirect licht. Om de bladeren mooi te houden, is het belangrijk om de plant regelmatig te besproeien en af en toe af te nemen met een vochtige doek.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Calathea's zijn over het algemeen iets veeleisender in onderhoud en hebben specifieke behoeften zoals regelmatig sproeien en een hoge luchtvochtigheid. Ze gedijen het best op een lichte plek zonder direct zonlicht. Met de juiste verzorging kunnen ze echter wel lang meegaan en mooie bladeren behouden.

  De plant heeft indirect licht nodig, vermijd direct zonlicht. Plaats de plant daarom op een plek met gefilterd licht. Te veel zonlicht kan de bladeren verbranden.

  De plant heeft ongeveer één keer per week water nodig, zorg er wel voor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Voel regelmatig aan de grond of deze nog vochtig is voor je weer water geeft. Het is belangrijk om de plant niet te laten uitdrogen maar ook niet te veel water te geven.

  Calathea leopardina houdt niet van direct zonlicht. Het beste gedijt hij op een plek met indirect licht en veel luchtvochtigheid. Plaats de plant daarom niet in de felle zon.

  Ja, de plant houdt van warmte en vochtige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant op een warme en lichte plek te zetten, weg van tocht en koude temperaturen. Warmte helpt de plant gezond en gelukkig te blijven.

  De Calathea leopardina bloeit in de lente en zomermaanden. De bloei kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden.

  Ja, Kamerplanten hebben over het algemeen luchtzuiverende eigenschappen, waaronder het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lucht. Het is echter belangrijk om regelmatig te ventileren voor een gezonde luchtkwaliteit in huis.

  Ja, de plant staat het liefst op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk dat de temperatuur constant blijft voor een optimale groei en gezondheid van de plant.

 • Het is niet nodig om de Calathea leopardina te snoeien, tenzij er beschadigde of dode bladeren zijn die moeten worden verwijderd. Het is belangrijk om scherpe en schone gereedschappen te gebruiken om de plant niet verder te beschadigen. Snoei altijd vlak boven een knoop om nieuwe groei te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Geef de plant water zodra de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Vermijd water geven direct op de bladeren om schimmelinfecties te voorkomen.

  Calathea leopardina heeft een vochthoudende potgrond nodig die goed doorlatend is. Het is belangrijk dat de potgrond licht zuur is en rijk aan voedingsstoffen. Meng de potgrond eventueel met wat grof zand voor een betere drainage.

  De bodemkwaliteit voor kamerplanten zoals Calathea leopardina is van groot belang. Ze hebben een goed doorlatende grond nodig die rijk is aan organisch materiaal. Een mengsel van potgrond en scherp zand kan zorgen voor de juiste balans voor een gezonde groei.

  Zorg ervoor dat de plant op een lichte plek staat, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig door regelmatig water te geven. Besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

  Om de bladeren van deze plant schoon te maken, kun je een vochtige doek gebruiken om stof en vuil te verwijderen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te hard te wrijven om beschadiging van de bladeren te voorkomen. Je kunt ook af en toe de bladeren besproeien met water om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen.

  Kamerplanten zoals de Calathea leopardina houden van helder maar indirect licht. Plaats de plant niet in direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Zorg voor een plek met voldoende licht, maar vermijd felle zonnestralen.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan koude tocht of extreme warmte. Plaats de plant op een plek met een constante temperatuur.

  De luchtvochtigheid voor deze kamerplant moet hoog zijn, tussen de 60% en 70%. Dit kan worden bereikt door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot bruine bladranden en verwelking.

  Kamerplanten geven de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Een te hoge of te lage zuurgraad kan leiden tot voedingsproblemen en groeiproblemen bij de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met de juiste meststoffen.

  Kamerplanten hebben over het algemeen geen hoge voedingsbehoefte, maar kunnen in het groeiseizoen wel eens wat extra voeding gebruiken. Gebruik een vloeibare kamerplantenmeststof eens per maand, maar overdrijf niet om wortelverbranding te voorkomen. Houd de plant ook in de gaten en pas de bemesting aan op basis van de groei en gezondheid van de plant.

 • Omschrijving

  De Calathea leopardina is een prachtige kamerplant met opvallende bladeren die lijken op luipaardvlekken. De bladeren zijn groen met donkerder groene strepen en oranje vlekken. Deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en is daarom een populaire keuze voor in huis. De Calathea leopardina houdt van een warme en vochtige omgeving en gedijt goed in indirect licht. Om de bladeren mooi te houden, is het belangrijk om de plant regelmatig te besproeien en af en toe af te nemen met een vochtige doek.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.