Corynocarpus laevigatus

Corynocarpus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Corynocarpus laevigatus, beter bekend als de karaka, is een groenblijvende boom afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Het heeft glanzende, donkergroene bladeren en produceert in de herfst kleine oranje vruchten. De boom kan tot 15 meter hoog worden en heeft een opgaande groeiwijze. De karaka gedijt goed in gematigde klimaten en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. De vruchten van de karaka zijn eetbaar voor vogels, maar niet voor mensen zonder speciale verwerking, omdat ze giftige stoffen bevatten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in gematigde lichtomstandigheden. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende om deze plant gezond te houden. Het is ook belangrijk om de bladeren af en toe schoon te maken om de luchtstroom te bevorderen.

  Ja, deze plant heeft veel licht nodig om gezond te blijven. Plaats hem het liefst op een plek waar hij veel indirect zonlicht kan ontvangen. Vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen.

  Corynocarpus laevigatus heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten licht vochtig blijft. Vermijd dat de wortels te lang in natte grond staan om wortelrot te voorkomen.

  De Corynocarpus laevigatus houdt niet van direct zonlicht, het is beter om hem op een plek te zetten waar hij wel licht krijgt maar niet in de felle zon staat. Te veel zonlicht kan de bladeren van de plant beschadigen en verkleuren.

  Deze plant houdt van warmte en vochtigheid, dus een warme en vochtige omgeving zal bijdragen aan een optimale groei. Het is belangrijk om de plant uit de buurt te houden van tocht en extreme temperaturen. Over het algemeen gedijt deze plant goed bij gematigde kamertemperaturen.

  Deze plant bloeit in de maanden juli tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Het helpt de luchtkwaliteit in huis te verbeteren door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Het is een goede keuze voor een gezonder binnenklimaat.

  Ja, deze plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden. Temperaturen binnen dit bereik zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor deze kamerplant. Het is belangrijk om de plant weg te houden van extreme hitte of kou.

 • De plant kan worden gesnoeid om de vorm te behouden of om dode of beschadigde takken te verwijderen. Het is het beste om te snoeien tijdens de lente of herfst, maar vermijd het snoeien tijdens de bloeiperiode. Gebruik scherpe en schone snoeischaar om de plant gezond te houden.

  Geef deze plant regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen en vermijd dat de plant in een te vochtige omgeving staat. Geef bij voorkeur water op kamertemperatuur.

  Voor deze kamerplant is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed gedraineerd is en voedingsstoffen bevat. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Vernieuw de potgrond jaarlijks of voeg langzaam vrijkomende meststoffen toe voor optimale groei.

  De plant gedijt het best in een goed doorlatende grond met een gemiddelde voedingswaarde. Zorg ervoor dat de bodem licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels te langdurig in natte grond staan. Het is aan te raden om af en toe de bodem te bemesten om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft behoefte aan regelmatig water geven, maar zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Af en toe afstoffen van de bladeren is voldoende voor het onderhoud.

  De bladeren van deze plant kunnen worden afgenomen met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Je kunt ook de bladeren licht besproeien met water om ze schoon te maken. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, dit kan de plant beschadigen.

  De plant heeft helder, indirect licht nodig om goed te kunnen groeien. Plaats de plant niet in direct zonlicht, maar zorg wel dat het genoeg licht krijgt. Het is aan te raden om de plant regelmatig te draaien zodat alle kanten gelijkmatig belicht worden.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 25 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme hitte of kou. Houd de plant dus uit de buurt van tocht en verwarmingsbronnen.

  De luchtvochtigheid voor deze plant moet matig zijn. Een luchtvochtigheid van ongeveer 50-60% is ideaal. Zorg ervoor dat de plant niet in te droge lucht staat.

  De plant houdt van een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 5.5 en 7.0 is ideaal voor de groei van deze kamerplant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor deze kamerplant is het belangrijk om tijdens het groeiseizoen regelmatig te bemesten met een evenwichtige voeding. Gebruik bij voorkeur een vloeibare meststof die speciaal geschikt is voor groenblijvende planten. Het is raadzaam om de bemesting te verminderen tijdens de wintermaanden wanneer de plant in rust is.

 • Omschrijving

  De Corynocarpus laevigatus, beter bekend als de karaka, is een groenblijvende boom afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Het heeft glanzende, donkergroene bladeren en produceert in de herfst kleine oranje vruchten. De boom kan tot 15 meter hoog worden en heeft een opgaande groeiwijze. De karaka gedijt goed in gematigde klimaten en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. De vruchten van de karaka zijn eetbaar voor vogels, maar niet voor mensen zonder speciale verwerking, omdat ze giftige stoffen bevatten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.