Zamia

Overig palmen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Zamia is een groenblijvende plant die behoort tot de palmfamilie en wordt gekenmerkt door zijn langwerpige bladeren en dikke stengels. Het is een langzaam groeiende plant die vaak wordt gekweekt als kamerplant vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk. Zamia produceert kegelvormige vruchten die giftig zijn voor mensen en dieren als ze worden ingenomen. Deze plant gedijt goed in warme en vochtige klimaten en vereist goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen. Zamia wordt soms ook wel zamioculcas of palmvaren genoemd vanwege zijn gelijkenis met varens en palmbomen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is makkelijk in onderhoud. Hij heeft niet veel water nodig en gedijt goed in indirect zonlicht. Regelmatig bemesten en af en toe de bladeren afstoffen is voldoende.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Een plek bij een raam op het zuiden of westen is ideaal. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Zamia heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door licht te laten opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Kamerplanten zoals Zamia houden niet van direct zonlicht, maar kunnen wel goed gedijen in een lichte omgeving met indirect zonlicht. Te veel zon kan leiden tot verbranding van de bladeren, dus het is belangrijk om de plant te beschermen tegen te felle zonnestralen. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij indirect zonlicht kan ontvangen.

  Ja, de Zamia houdt van warmte aangezien het een tropische plant is. Het gedijt goed bij temperaturen tussen de 18-25 graden Celsius en kan niet goed tegen kou. Zorg dus voor een warme plek in huis voor deze plant.

  Zamia bloeit meestal in de lente of zomer en de bloei kan enkele weken tot een paar maanden duren.

  Ja, deze plant staat bekend om het zuiveren van de lucht en het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. Het heeft de eigenschap om schadelijke stoffen uit de lucht op te nemen en om te zetten in zuurstof. Het is een goede keuze voor een gezonder binnenklimaat.

  Ja, de plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt voor een optimale groei en gezondheid van de plant. Te koude of te warme temperaturen kunnen de plant beschadigen.

 • De oude bladeren kunnen worden verwijderd door ze voorzichtig af te snijden bij de basis van de stam. Snoei nooit meer dan een derde van de totale bladmassa in één keer om de plant niet te veel stress te bezorgen. Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  De plant heeft matig water nodig; geef water als de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Laat de plant niet met zijn wortels in het water staan om wortelrot te voorkomen. Geef in de winter minder water dan in de zomer.

  Potgrond voor kamerplanten moet goed doorlatend zijn en geen stilstaand water veroorzaken. Vermijd turfstrooisel, aangezien het te compact kan worden voor de plant. Een mengsel van vermiculiet, compost en zand werkt goed voor de plantengroei.

  Zamia groeit het beste in een goed doorlatende potgrond met een licht zure pH. Het is belangrijk dat de grond vochtig, maar niet te drassig is. Zorg ervoor dat de plant regelmatig bemest wordt om de groei te stimuleren.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Geef in de lente en zomer eens in de twee weken plantenvoeding.

  Om stof te verwijderen van de bladeren van deze plant, kun je een zachte doek of kwast gebruiken om voorzichtig af te vegen. Als de bladeren erg vies zijn, kun je ze voorzichtig afspoelen onder lauw water. Zorg ervoor dat de bladeren goed kunnen drogen voordat je de plant weer op zijn plek zet.

  De Zamia plant heeft indirect licht nodig en kan gedijen in zowel lichte als schaduwrijke omgevingen. Plaats de plant niet in direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant regelmatig wordt gedraaid zodat alle kanten gelijkmatig worden belicht.

  Zamia vereist een gematigde kamertemperatuur en is gevoelig voor koude tocht. Een temperatuur tussen de 18-24 graden Celsius wordt aanbevolen voor optimale groei en gezondheid. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme temperaturen of temperatuurschommelingen.

  Kamerplanten gedijen het beste bij een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid regelmatig te controleren en indien nodig te verhogen door middel van een luchtbevochtiger of schoteltje water bij de plant. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot uitdroging en verwelking van de bladeren.

  Zamia gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7,5. Een te zure of te alkalische bodem kan leiden tot voedingsproblemen en groeivertraging bij de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te maken.

  Kamerplanten hebben af en toe bemesting nodig om gezond te blijven. Gebruik een universele kamerplantenmeststof tijdens de groeiperiode, maar verminder de hoeveelheid meststof tijdens de wintermaanden. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus houd de aanbevolen hoeveelheid in de gaten.

 • Omschrijving

  Zamia is een groenblijvende plant die behoort tot de palmfamilie en wordt gekenmerkt door zijn langwerpige bladeren en dikke stengels. Het is een langzaam groeiende plant die vaak wordt gekweekt als kamerplant vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk. Zamia produceert kegelvormige vruchten die giftig zijn voor mensen en dieren als ze worden ingenomen. Deze plant gedijt goed in warme en vochtige klimaten en vereist goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen. Zamia wordt soms ook wel zamioculcas of palmvaren genoemd vanwege zijn gelijkenis met varens en palmbomen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.